Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Nemzetközi bíróság alakul Libanonban

MTI
2006.11.14. 10:56

A libanoni kormány elfogadta hétfőn az ENSZ tervét a Haríri-gyilkosságot tárgyaló nemzetközi bíróság felállításáról. Fuád Szinjóra miniszterelnök bejelentette, hogy a kabinet jelenlévő miniszterei egyhangúlag megszavazták a tervezetet. "Azt üzenjük a bűnösöknek, hogy nem adjuk fel jogainkat, nem számít, hogy milyen nehézségekbe és akadályokba ütközünk" - mondta sajtótájékoztatóján a kormányfő.

A kormányválsággal küszködő Szinjóra annak ellenére hívta össze a kabinetet, hogy a libanoni államfő vasárnap kijelentette, a kormány elvesztette alkotmányos alapját, minden ülése illegális és érvénytelen.

Az ügy előzménye, hogy lemondott hat Szíria-párti miniszter, aki nem is vett részt az ülésen, miként Emile Lahud államfő sem. Az elnök elítélte a kabinet összehívását, mondván, hogy "a Szíria ellenes többség ki akarja sajátítani a döntéseket, és újabb kalandba viszi az országot".

Rafík Haríri egykori kormányfőt pokolgép ölte meg tavaly, hívei szerint a merénylet mögött Szíria állt. A gyilkosság okozta felháborodás miatt a Libanon fölött felügyeletet tartó szíriai hadseregnek közel három évtized után ki kellett vonulni az országból, és ENSZ-vizsgálóbizottság alakult a gyilkosság hátterének feltárására. A bíróság létrehozásáról szóló ENSZ-tervezetet még be kell nyújtani jóváhagyásra a Biztonsági Tanácsnak.