Konrád
8 °C
26 °C

Tito nevét levédették örökösei

MTI
2006.11.15. 14:24

Joszip Broz Tito egykori jugoszláv vezető örökösei 2016-ig védetté nyilváníttatták a marsall-elnök nevét, úgyhogy ezentúl nem lehet mindenféle kacatot, árut - zoknit, trikót, pálinkát Tito márkanévvel forgalomba hozni.

Tito Aleksandar nevű fia és Sasa nevű lányunokája a horvát bíróságon lefolytatott jogi eljárással 2016-ig biztosította a maga számára a Joszip Broz Tito név kizárólagos szellemi tulajdonjogát, és ezzel a márkanévként való használathoz való jogot is. A legendás partizánvezérből lett államfő nevével való mindenfajta visszaélés ellen jogi eszközökkel fel akarnak lépni, közölte a dpa német hírügynökséggel ügyvédjük, Vesna Dzubur-Kustorica.

Az 1980-ban, 88 éves korában elhunyt jugoszláv kommunista vezetőből halála után szűkebb hazájában, Horvátországban, de a többi jugoszláv utódállamban is kereskedelmi márkanév lett, amelyet nemcsak szeszes italok viselnek, hanem a legkülönfélébb ruhaneműk is, rajtuk a partizánvezér jellegzetes aláírásával. Van Tito szakácskönyv is, amely természetesen Joszip Broz kedvenc ételeinek receptjét tartalmazza. Szerte a volt Jugoszláviában igen sok vendéglátóipari létesítmény is a mai napig az ő nevét viseli.