Ervin
14 °C
21 °C

Irán és Szíria fegyvereket szállít a Szomáliába

MTI
2006.11.15. 18:13

A nemzetközi embargót megszegve hét afrikai és közel-keleti ország - köztük Irán és Szíria - szállít fegyvereket a Szomáliában nagy befolyással rendelkező iszlámista milíciáknak, állapította meg a nemzetközi sajtóban szerdán ismertetett ENSZ-jelentés.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szánt 80 oldalas jelentés, amelyet a BT négy biztonsági szakértője állított össze, részletes képet fest a külföldi országoknak a szomáliai eseményekbe történő beavatkozásáról. A dokumentumból, amelyet pénteken tárnak a testület elé, többek között a Le Monde francia és a Financial Times brit lap ismertetett előzetesen részleteket.

A jelentés megállapította: legalább hét ország szállít fegyvereket és hadfelszerelést a szomáliai iszlámistáknak, akik az iszlám jogra, a sáriára alapozva kívánják irányítani az Afrika szarván fekvő, anarchiába süllyedt országot. A gyenge hatalmú, de a Nyugat által támogatott szomáliai kormányt három ország látja el fegyverekkel, írta a hírügynökség.

A lap kitért a jelentés azon részletére is, hogy Szíria és a Hezbollah libanoni síita szervezet katonai kiképzést nyújtott a szomáliai milicistáknak. Az Iszlámista Törvényszékek Szövetsége viszonzásul idén júliusban mintegy 720 emberét küldte Libanonba, hogy a Hezbollah oldalán az izraeli hadsereg ellen harcoljanak.