Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Irán sajátosan kommunikál atomprogramjáról

MTI
2006.11.15. 18:20

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése megerősítette az iráni atomprogram békés jellegét, állította szerdán Teherán NAÜ-képviselője. Ali Asgar Szoltaníje nagykövet arról a jelentésről nyilatkozott a teheráni rádiónak, amelyet a NAÜ jövő heti ülésére készítettek.

A dokumentumból kedden a sajtóba kiszivárgott részletek szerint Irán húzza az időt, és nem működik együtt az atomsorompó-szerződés felügyeletével megbízott szakosított ENSZ-szervezettel. A NAÜ a négyoldalas jelentésben Teherán szemére veti, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának felszólítása ellenére folytatja az urándúsítást, és nem biztosítja az elvárt átláthatóságot, akadályozva a szervezet szakemberei által elvégezni kívánt ellenőrzéseket. A dokumentumban az is szerepel, hogy a NAÜ munkatársai plutónium és dúsított urán nyomaira bukkantak egy iráni nukleárishulladék-feldolgozóban, és a lelettel kapcsolatban magyarázatot várnak Teherántól, eddig hiába.

Az iráni diplomata nyilatkozatában viszont úgy értékelte a jelentést, hogy az újabb bizonyítékot szolgáltatott az iráni atomprogram békés jellegére, és semmi sem bizonyítja, hogy a program eltért volna a katonai célú alkalmazás irányába. Szoltaníje szerint a NAÜ-jelentés kitér arra is, hogy a szervezet zavartalanul folytathatja (Iránban) ellenőrző tevékenységét, illetve semmivel sem lenne igazolható az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iráni atomprogrammal szembeni fellépése. Szoltaníje szerint nem jelent újdonságot, hogy az iráni Karadzsban (az atombomba előállításához szükséges) plutónium nyomaira bukkantak. Az iráni diplomata egyúttal szemére vetette a nemzetközi sajtónak, hogy rosszul ismertette a NAÜ-jelentés tartalmát.