Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Négymillió dollárt kapott egy bőröndben a Hamász

MTI
2006.11.15. 20:15

Négymillió dollárt vitt át az egyiptomi-palesztin határon a Hamász palesztin radikális mozgalom két politikusa szerdán, miután az egyiptomi határőrök az előző nap feleannyi összeget nem engedtek át, közölték egyiptomi biztonsági források és egy palesztin diplomata. Előzőleg az Arab Liga külügyminiszterei úgy határoztak, beszüntetik a palesztin területeket sújtó pénzügyi embargót, de csak a későbbiekben fognak megállapodni az embargót megkerülő pénzügyi mechanizmusokról.

Musír al-Maszri, a Hamász parlamenti képviselője kedden Egyiptomból hazafelé tartott, és a határon bejelentette, hogy kétmillió dollár van bőröndjében. A határőrök közölték, hogy átlépheti a határt, de a pénzt nem viheti magával, azt lefoglalták további egyeztetésig. Maszri a kedd éjszakát a határ egyiptomi oldalán töltötte, hátha visszakapja a pénzt és magával viheti Gázába. Szerdán Maszri végül megkapta a beviteli engedélyt a kétmillió dollárra, és egy képviselőtársa további kétmillióra, a pénz a palesztin népnek küldött adomány volt és Szaúd-Arábiából származik.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael szigorú pénzügyi szankciókat vetett ki a Hamász vezetésű palesztin kormányra annak márciusi hivatalba lépése után. Az intézkedés válasz volt arra, hogy a Hamász kormányra kerülése után is elutasította az erőszakról való lemondást, valamint Izrael állam és a korábbi palesztin-izraeli békemegállapodások elismerését.

Számos palesztin tisztviselő tér haza nagy összegű készpénzzel, amelyet arab államok adtak segélyként. Októberben Szaíd Szajjám belügyminiszternek, akinél ugyancsak kétmillió dollár volt, megengedték az egyiptomi-palesztin határon való átlépést, júniusban pedig Mahmúd az-Zahar külügyminiszter húszmilliót vihetett magával 12 bőröndben.