Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Népirtásért ítéltek el egy ruandai papot

MTI
2006.11.16. 20:55

Életfogytiglani börtönre ítélt egy Franciaországba menekült ruandai katolikus papot az afrikai ország katonai törvényszéke. Wenceslas Munyeshyakát nemi erőszakban, valamint abban találták bűnösnek, hogy az 1994. évi ruandai népirtás alatt tuszikat gyilkoló katonáknak nyújtott segítséget. A papot távollétében ítélték el Laurent Munyakazi volt ruandai katonatiszttel együtt, akinek szintén életfogytiglan lett a büntetése.

A két férfi együtt vezette a támadókat egy szentélyhez, ahonnan ártatlan gyermekeket és asszonyokat hurcoltak el, hogy megöljék őket - mondta Kigaliban a törvényszék elnöke, Karenzi Karake tábornok. A hutu papot bűnösnek találtak a Kigali Szent Család parókia helységeiben több alkalommal elkövetett nemi erőszakban is. Számos tanú vallotta a per alatt, hogy a volt katonatiszt és a pap előre megegyezett, hogy az 1994 áprilisában a templomba menekült tuszikat a gyilkosok kezére adja.

A pap 1995 óta él Franciaországban. Franciaország és Ruanda között nincs kiadatási egyezmény, és a ruandai főügyészség szerint Franciaország senkit sem adott ki azok közül, akik ellen a ruandai igazságszolgáltatás elfogatóparancsot adott ki.

Az 1994-es ruandai népirtás során az ENSZ becslése szerint mintegy 800 ezer embert mészároltak le, többségében tuszikat.