Zita, Mariann
9 °C
21 °C

Bush nem szerezte meg Dél-Korea támogatását az észak-koreai hajók ellenőrzéséhez

MTI
2006.11.18. 07:50
Nem sikerült megszereznie George Bush elnöknek Dél-Korea támogatását az észak-koreai nukleáris és rakétafegyverekhez szükséges ellátmány szállításával gyanúsított észak-koreai hajók feltartóztatására és átkutatására vonatkozó tervhez.

George Bush szombaton Hanoiban tárgyalt dél-koreai kollégájával, Ro Mu Hjonnal; mindketten az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) hétvégi csúcstalálkozójának alkalmából tartózkodnak a vietnami fővárosban.

Az amerikai elnök személyesen próbálta meggyőzni Ro Mu Hjont az Észak-Koreát sújtó ENSZ-szankciók teljes körű betartásának fontosságáról, illetve megszerezni támogatását a vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó kezdeményezéshez (PSI), amely kiterjed a gyaníthatóan tömegpusztító fegyverekhez szükséges anyagokat és felszereléseket szállító hajók felkutatására és elfogására.

A dél-koreai elnök azonban megerősítette, hogy országa nem kíván teljes mértékben részt venni a biztonsági kezdeményezésben, de annak céljait és elveit támogatja. Bush elnök ezután annyit mondott, hogy a dél-koreai elnökkel együtt azt kívánja, hogy érvényre juttassák a világ akaratát, amely az október 9-i kísérleti atomrobbantás végrehajtása után Észak-Korea ellen hozott ENSZ-szankciókban fogalmazódott meg. Hozzátette, hogy nagyra értékeli a PSI dél-koreai támogatását, és azt szeretné, ha az észak-koreai válság békés úton rendeződne.

A dél-koreai elnöki hivatal a két elnök találkozója előtt kiadott nyilatkozatában hangsúlyozta, George Bush és Ro Mu Hjon egyetért abban, hogy a szankciókat tartalmazó BT-határozatot végre kell hajtani még akkor is, ha Észak-Korea a közelmúltban úgy döntött, visszatér a hatoldalú tárgyalásokhoz.

Dél-Korea azt szeretné, ha az Egyesült Államok nagyobb rugalmasságot tanúsítana a két Korea, Kína, Oroszország, Japán és az Egyesült Államok részvételével folyó tárgyalásokon. A dél-koreai elnök és kínai kollégája, Hu Csin-tao (Hu Jintao) pénteken tartott találkozójukon egyetértett abban, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok számára is fontos, ha kapcsolatot tartanak a hatoldalú tárgyalások keretében, és rugalmasságot tanúsítanak a válság megoldásának érdekében.

Az amerikai és a dél-koreai elnök szombaton összeül Abe Sindzo japán miniszterelnökkel is. A háromoldalú találkozón kívül a dél-koreai államfő külön is találkozik a japán kormányfővel.