Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Beiktatták hivatalába a tádzsik elnököt újabb hétéves időszakra

MTI
2006.11.18. 14:40
Letette hivatali esküjét szombaton Emomali Rahmonov, Tádzsikisztán régóta hivatalban lévő államfője, aki több ellenzéki jelölt által bojkottált és a nemzetközi megfigyelők által bírált választáson nyerte el újabb hétéves megbízatását.

Rahmonov a november 7-i elnökválasztáson hivatalos közlések szerint a szavazatok közel 80 százalékát szerezte meg, négy ellenfele a többi vokson osztozott.

Az 1992 óta hatalmon lévő elnök beiktatási beszédében ígéretet tett országa demokratikus berendezkedésének továbbfejlesztésére, az emberi jogok, a sajtó- és szólásszabadság védelmére - jóllehet mind több aggodalmat kelt, hogy a tádzsik kormányzat elfojtja a máskéntgondolkodók hangját. Három ellenzéki párt nem is indított jelöltet az elnökválasztáson az ellenzéki jelöltekkel szembeni kormányzati nyomásgyakorlás miatt. Ellenzéki csoportok szerint Rahmonov nem indulhatott volna harmadszor az elnöki tisztségért.

Az államfő 2003-ban népszavazáson módosíttatta az alkotmányt, két hivatali időszakot engedélyezve az elnöknek; Rahmonov a mostani voksolás előtt azzal érvelt, hogy első időszaka ebbe nem számít bele, mert az még a régi alkotmány hatálya alá esett.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői szerint a mostani elnökválasztás valamivel tisztességesebb volt, mint az 1999-es, de nem előzte meg komoly kampány és nem volt hiteles politikai alternatíva, s nem bizonyosodott be, hogy Tádzsikisztán elkötelezett a demokratikus választások mellett.