Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Afganisztánba látogatott Blair

MTI
2006.11.20. 10:17

Az Afganisztánban szolgáló brit katonákat látogatta meg hétfőn Tony Blair brit miniszterelnök, aki pakisztáni látogatása után érkezett a szomszédos országba. "Ezen a különleges sivatagi körzetben dől el a 21. század elejének biztonsága" - jelentette ki a katonák előtt Blair a dél-afganisztáni Hilmend tartományban lévő Camp Bastion bázison, ahová egy jeltelen Hercules-130 típusú szállító repülőgépen érkezett. Programjának részleteit biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra, de várhatóan még hétfőn találkozik Kabulban Hamid Karzai afgán elnökkel.

A brit kormányfő 2002 január óta először látogat Afganisztánba, ahol 5200 fős brit kontingens vesz részt a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőben (ISAF). Ebből 3800-an az ország déli részén állomásoznak, ahol a legerősebb az öt évvel ezelőtt elűzött tálibok lázadása.

Blair két napos iszlámábádi tárgyalásainak középpontjában a terrorizmus elleni harc állt. Az afgán kormány azzal vádolja Pakisztánt, hogy hátországul szolgál a táliboknak és más iszlám milíciáknak, amelyek az idén fokozták támadásaikat Afganisztánban.

A brit miniszterelnöki hivatal adatai szerint összesen 41 brit katona halt meg a 2001 októberi, amerikai vezetésű afganisztáni invázió kezdete óta, ebből 36-an a Hilmendbe vezénylés óta eltelt négy és fél hónap alatt vesztették életüket.