Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Meghalt két amerikai katona Irakban

MTI
2006.11.20. 10:28

Életét vesztette két amerikai katona a hét végén Irakban, jelentette be hétfőn az arab országba vezényelt amerikai haderő. A fegyveres erő hétfői közleménye szerint az egyik katona szombat este halt meg, miután egy út mentén elhelyezett robbanószerkezet a levegőbe röpítette gépjárművét Bagdad délkeleti részén. A másik katona vasárnap a nyugat-iraki Anbár tartományban, a szunnita lázadók fellegvárában ellenséges támadás közben szerzett súlyos sebesülésébe halt bele.

Az újabb halálesetekkel együtt novemberben már 47 amerikai katona vesztette életét Irakban. A Pentagon adatai szerint 2865-re nőtt a 2003 márciusi invázió óta elesett amerikai száma.

Az amerikai haderővel szövetséges iraki biztonsági erők hétfőn - két nap alatt másodszor - Bagdad keleti részén, a síiták lakta Szadrvárosban rajtaütöttek egy mecseten, egy olyan síita milícia feltételezett rejtekhelyén, amelyet iraki polgári személyek elrablásával gyanúsítanak. Az iraki erők amerikai katonai tanácsadók segítségével harmincnál több személyt kerestek, akik iraki civileket, valamint katonákat raboltak el, kínoztak és gyilkoltak meg. Az iraki erők átkutatták a mecsetet, de senkit sem vettek őrizetbe, közölte az amerikai haderő.

Bagdad déli külvárosaiban hétfőn tizennégy ember holttestére bukkantak. Az áldozatok kezét gúzsba kötötték ismeretlen gyilkosaik, a sorba fektetett tetemeken kínzások nyomai látszottak, közölte az iraki rendőrség.