Béla
12 °C
27 °C

Rövidítené a vádemelések határidejét egy brit főügyész

MTI
2006.11.20. 10:43

Indokolatlannak mondta hétfőn Lord Goldsmith angol-walesi főügyész, hogy huszonnyolc napról kilencven napra emeljék Nagy-Britanniában a terrorizmussal gyanúsított személyek vádemelés nélküli fogva tartásának lehetséges tartamát. Az angol kormányzati rendszerben elsősorban jogi főtanácsadói, semmint fővádlói szerepet betöltő tisztség jelenlegi viselője újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, még nem látott olyan bizonyítékot, amely alátámasztaná a vádemelés nélküli fogva tartás tartamának meghosszabbítását.

A 28 napi őrizet 90 napra való kiterjesztését Tony Blair kormányfő szorgalmazza. A miniszterelnök megalázó vereséget szenvedett tavaly az alsóházban, miután a képviselők többsége nem adta áldását a vádemelés nélküli fogva tartás felső határának általa javasolt 14 napról 90 napra emelésére. Kompromisszumos megoldásként akkor vezették be a jelenleg is érvényben lévő 28 napos határidőt.

Blair a múlt héten jelezte, még miniszterelnökként szeretné meghosszabbítani a 28 napi időtartamot. Mint mondta, megpróbál egyezségre jutni az ellenzéki vezetőkkel e kérdésről.