György
14 °C
24 °C

Öt évre ítéltek egy Putyint bíráló orosz újságírót

MTI
2006.11.20. 16:48
Nemzetiségi gyűlölködés szításának és szélsőséges tevékenységnek a vádjával öt év börtönre ítéltek hétfőn egy orosz újságírót, aki Csecsenföld függetlenné válása mellett kampányolt.

Borisz Sztomahint, a Ragyikalnaja Polityika című internetes kiadvány szerkesztőjét és a csecsen szeparatisták pártján álló Kavkaz Center weboldal cikkíróját Moszkva Butirszkij kerületi bírósága bűnösnek találta vallási és etnikai gyűlöletnek a médián keresztül történő szításában, valamint abban, hogy nyilvánosan szélsőséges tevékenységre szólított fel - közölte Ljubov Ismuratov bíró.

Sztomahin március óta volt őrizetben, amikor is egyik lábát és két bordáját törte, miközben az ablakon át próbált elmenekülni a letartóztatására érkező rendőrök elől. Az ellene folytatott eljárásban mindvégig ártatlannak vallotta magát, rokonai pedig azzal vádolták a hatóságokat, hogy a csecsenföldi háború szenvedélyes bírálata miatt akarják őt megbünteni.

A Ragyikalnaja Polityika weboldalán Sztomahin 2000 óta élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnök csecsenföldi politikáját, az "orosz birodalom" által a döntően muszlimok lakta területen végrehajtott népirtásnak nevezve azt.