Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Bush megértené az Irán elleni izraeli támadást?

MTI
2006.11.20. 17:03
George Bush amerikai elnök megértését fejezte ki iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges izraeli támadás iránt - közölte a Háárec izraeli napilap hétfői számában.

A lap meg nem erősített híreken alapuló jelentése szerint Bush elnök Jacques Chirac francia államfővel folytatott találkozóján hetekkel ezelőtt jelentette ki, hogy nem tart kizártnak egy Irán elleni izraeli csapást, sőt megértést mutatna a lépés iránt.

A Háárec európai diplomatákra hivatkozva azt írta, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter viszont ellenezné Izrael támadását iráni atomlétesítmények ellen. Rice szerint az Egyesült Államok nem rendelkezik elegendő titkosszolgálati információval a szóban forgó iráni létesítmények pontos helyére vonatkozóan. A külügyminiszter továbbra is a diplomáciai megoldást részesíti előnyben.

Az izraeli lap beszámol arról, hogy francia kormányképviselők izraeli kollégáikkal folytatott megbeszélésein kifejtették: Irán atomprogramja öt hónapon belül eléri azt a pontot, "ahonnan már nincs visszaút". Mindazonáltal a francia politikusok - tekintettel a globális következményekre - egy esetleges Irán elleni izraeli támadást "teljes katasztrófaként" értékelnének.