Konrád
8 °C
26 °C

Indiában tárgyal a kínai elnök

MTI
2006.11.20. 17:06
A világ legnagyobb gazdasági növekedését mutató két ázsiai hatalom, Kína és India diplomáciai kapcsolatainak javítását, illetve kétoldalú kereskedelmi forgalmának további fellendítését célozza Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök hétfőn megkezdett, háromnaposra tervezett indiai látogatása.

Hu - akinek személyében tíz év óta először jár kínai elnök Indiában - kedden Manmohan Szingh miniszterelnökkel és Abdul Kalam államfővel találkozik, majd az indiai pénzügyi élet központjának számító Mumbaiba (Bombay) utazik.

Pranab Mukherzdzsi indiai külügyminiszter úgy fogalmazott a múlt héten egy nyilatkozatában, hogy a kínai-indiai viszony világméretekben is kivételes jelentőségű lesz a következő évtizedben a két ország demográfiai és gazdasági súlya miatt, viszonyuk alakulása kihat majd az ázsiai térség, sőt az egész világ békéjére és stabilitására.

Egy névtelenül nyilatkozó indiai illetékes szerint szó lesz Hu tárgyalásain egy olyan közvetlen telefonvonal kiépítéséről is, amely a két állam külügyminiszterei között biztosít gyors és folyamatos kapcsolatot a kölcsönös bizalom erősítése végett.