Emma
9 °C
26 °C

Iráni-iraki-szíriai csúcstalálkozó?

MTI
2006.11.20. 18:28
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a hétvégén megtartandó csúcstalálkozóra hívta iraki és szíriai kollégáját, hogy megvitassák az iraki erőszak megállítása és a polgárháború-veszélyes helyzet megmentésének lehetőségét, mert megítélése szerint az erőszak kiterjedhet az egész térségre - közölte hétfőn négy iraki parlamenti képviselő az amerikai hírügynökséggel.

Dzsalal Talabani iraki elnök elfogadta a meghívást és szombaton Teheránba repül - közölte az elnökhöz közel álló egyik parlamenti tisztségviselő.

Ezzel a diplomáciai lépéssel Teherán nyilvánvalóan meg akarja előzni az Egyesült Államokat abban, hogy bevonja Szíriát és Iránt az iraki erőszakhullám megállítására teendő szélesebb, térségi erőfeszítésekbe. Az erőszak novemberi áldozatainak száma máris jóval nagyobbra nőtt az októberi - hosszú idő óta a legmagasabb - hasonló adatnál: a múlt hónapban 1216 ember vesztette életét iraki erőszakcselekményekben.

Ezenkívül Irán meg akarja mutatni, hogy vezető hatalmi tényező a térségben, hiszen Szíriára és Libanonra már eddig is nagy befolyása volt.