Konrád
8 °C
26 °C

NATO-csapatokat telepítene Holbrooke Észak-Irakba

MTI
2006.11.20. 21:17

NATO-csapatok telepítését sürgette Észak-Irakba, egy esetleges török invázió megelőzésére két befolyásos amerikai demokrata személyiség, Richard Holbrooke és Ronald Asmus. Holbrooke Washington ENSZ-nagykövete volt, s a Clinton-korszakban komoly szerepet játszott a balkáni rendezési erőfeszítésekben, Asmus pedig ugyanebben az időszakban az amerikai külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó államtitkár-helyetteseként szolgált.

Hétfőn nyilvánosságra hozott, a jövő heti rigai NATO-csúcs elé készített tanulmányukban úgy vélekedtek, hogy a katonai szövetségnek érdekében áll mindent megtenni Irak egységének megőrzésére, s egy teljes körű polgárháború elkerülésére.

"Márpedig Törökországban már ma is vannak olyan hangok, amelyek nyíltan Észak-Irak megszállására szólítanak fel, hogy így tudják kivédeni a különböző terrorista szervezetek, így a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) által Délkelet-Törökországba irányuló, folyamatos támadásokat" - írta a két szerző tanulmányában.

Ugyanakkor egy ilyen lépés szakértők szerint szinte teljesen kizárható, hiszen az iraki kérdés kezelésében a NATO-tagországok még mindig megosztottak, s így a katonai szövetség erejéből itt mindössze egy kis léptékű katonai kiképzési programra futotta. James Appathurai NATO-szóvivő közölte is, hogy erről a lehetőségről sem hivatalosan, sem nem hivatalosan még csak szó sem esett a katonai szövetségben.