Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kormánysikert jósolnak a holland választásokon

MTI
2006.11.21. 10:54

Ismét szorossá vált a két legesélyesebb párt várható eredménye a szerdai hollandiai választásokon a legutolsó közvélemény-kutatások szerint, de továbbra is valószínűsíthető, hogy Jan Peter Balkenende távozó kormányfő Kereszténydemokrata Tömörülése (CDA) kerül ki győztesen a voksolásból.

A TNS NIPO közvélemény-kutató cég kedden nyilvánosságra hozott felmérése szerint a CDA 41-et szerezhet a 150 képviselői helyből, míg a Wouter Bos vezette, fő rivális Munkapárt (PvdA) 32 helyre számíthat. A hagyományosan erős liberális párt (Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért, VVD) 20-21 mandátumot szerezhet.

Hollandiában előrehozott választásokat tartanak jövő május helyett, miután nyár elején kilépett a kormánykoalícióból a kicsiny, reformösztönző Demokraták 66 (D66) párt, és a CDA-VVD szövetség kisebbségben kényszerült kormányozni. A kabinet felbomlását a legnépszerűbb holland közszereplők közé tartozó, liberális párti Rita Verdonk miniszter asszony szigorú bevándorlásügyi politikája okozta, amellyel a liberálisabb hozzáállást váró D66 nem tudott egyetérteni.

A szerdai választási napon a szavazóhelyiségek közép-európai idő szerint fél nyolckor nyitnak, a választók este kilenc óráig járulhatnak az urnákhoz. Az első részeredmények röviddel urnazárás után, tíz óra tájban várhatók.