Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Hathatalmi tárgyalások az észak-koreai atomprogramról

MTI
2006.11.21. 11:34

December közepén lehetne felújítani az észak-koreai atomprogramról zajló hatoldalú tárgyalásokat, közölte kedden Pekingben Christopher Hill, az Egyesült Államok főtárgyalója. "Úgy gondolom, hogy a hatoldalú tárgyalások a phenjani atomprogramról valószínűleg december közepén indulhatnak újra" - közölte Hill újságírókkal a pekingi repülőtéren, mielőtt elutazott volna a kínai fővárosból.

Az ázsiai és csendes-óceáni ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes Pekingben Vu Ta-vej (Wu Dawei) kínai külügyminiszter-helyettessel, nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalóval tanácskozott, de nem találkozott észak-koreai kollégájával, Kim Kje Gvannal. Hill és Kim múlt hónapban meglepetésszerűen találkozott Pekingben, az akkori megbeszéléseken a felek megállapodtak abban, hogy Észak-Korea vissza fog térni a hosszú időre megrekedt tárgyalásokhoz.

Észak-Korea három héttel az október 9-én végrehajtott kísérleti atomrobbantása után egyezett bele abba, hogy visszatér a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével zajló hathatalmi tárgyalásokhoz, miután atomkísérlete széles körű nemzetközi elítéléshez és az ENSZ által támogatott szankciókhoz vezetett.