Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tavaszi offenzívára készülnek a tálibok

MTI
2006.11.22. 15:14

Új offenzívára készülnek a tálibok az Afganisztánban állomásozó külföldi erők ellen a tél elmúltával, kora tavasszal, közölte szerdán a radikális muzulmán fegyveres mozgalom egyik magas rangú parancsnoka. A tálibok idén indították legsúlyosabb támadásaikat az afgán kormányhadsereg és a nemzetközi biztonsági erő katonái ellen azóta, hogy az iszlám fundamentalista mozgalom 2001 végén elvesztette hatalmát, az utóbbi hetekben viszont szembetűnően csökkentek a rajtaütések.

A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) a tálibok súlyos veszteségeivel magyarázza a lázadók harci kedvének alábbhagyását, Dadullah molla, a tálibok egyik parancsnoka szerint viszont a támadások mérséklődésének oka, hogy idén korábban tört be a kemény tél a közép-ázsiai országba, jeges esőket zúdítva a völgyekre és havazással a magasabban fekvő hegyvidéki térségekben.

"A tálibok most dolgozzák ki a megszálló amerikai és NATO-erők elleni jövő nyári támadásaik stratégiáját. (...) Az öngyilkos merényletek és egyéb rajtaütések meg fognak sokszorozódni, amint melegebbre fordul az idő" - mondta Dadullah rejtekhelyéről telefonon a brit hírügynökségnek. A féllábú parancsnok azt állította, hogy a tálibok bujkáló vezetője, Mohammed Omar molla Afganisztánban tartózkodik, és személyesen irányítja a felkelést parancsnokaival együtt.