Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Egy tibeti aktivista felgyújtotta magát

MTI
2006.11.23. 06:44

Felgyújtotta magát egy tibeti aktivista az indiai Mumbaiban (Bombay) kedden reggel a kínai államfő szállodája előtt. A helyi rendőrség közlése szerint hét fiatal tibeti érkezett a hotel elé, ahol a hivatalos indiai látogatásra érkezett Hu Csin-tao (Hu Jintao) lakosztályát rendezték be. A fiatalok az épületet körülvevő kordonon kívül Tibet kínai megszállása ellen tiltakozó jelszavakat kántáltak, majd egyikük lelocsolta magát gyúlékony folyadékkal és lángra lobbantotta magát.

A szállodát biztosító rendőrök azonnal rávetették magukat és eloltották rajta a lángokat, a többieket pedig őrizetbe vették. Az önmagát felgyújtó tüntető állapota nem súlyos. Az incidens után a hatóságok lezárták a szállodához vezető környező utakat is. Az indiai nagyváros más pontján is tüntettek Hu Csin-tao jelenléte és Tibet megszállása ellen.

India a tibeti menekültek egyik legfőbb befogadó helye azóta, hogy spirituális vezetőjük, a XIV. Dalai Láma 1959-ben az elvetélt tibeti felkelés leverése után Indiába ment önkéntes száműzetésbe, és Darmszala városában telepedett le. Hu Csin-tao személye különösen fájó a tibetieknek, mivel a kínai államfő 1988 és 1992 között a függetlenségéért küzdő tartomány kormányzója volt és a tüntetők szerint különösen szigorú elnyomó rendszert vezetett be.