Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Gyurcsány a Nyugat-Balkánon tett körútat

MTI
2006.11.23. 18:21

A balkáni stabilitást nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Nyugat-Balkánon tett körútja központi témájának a csütörtökön a macedón fővárosban folytatott tárgyalásait összegezve. "Mi magyarok megtanultuk a XX. században, hogy ha a Balkánon nincs béke, akkor előbb-utóbb Európa más részén sem lesz" - jelentette ki csütörtökön Szkopjében, Macedónia fővárosában a magyar kormányfő.

Gyurcsány Ferenc Magyarország a térséggel kapcsolatos egyik fő feladatának nevezte, hogy ráébressze EU- és NATO-partnereit: nem szabad kicsinyes és rövidlátó hatalmi játékoknak teret engedni a térségben, s kiszolgáltatni ezeknek a manipulációknak a nyugat-balkáni államokat.

A magyar kormányfő csütörtökön Bosznia-Hercegovinából érkezett a Macedón fővárosba, ahol Ljubisa Georgievszki parlamenti elnökkel, Branko Crvenkovszki államfővel és Nikola Gruevszki miniszterelnökkel folytatott megbeszélést.

Mint Gyurcsány Ferenc újságírókkal közölte, szkopjei látogatásának egyik fő célja az volt, hogy tolmácsolja Magyarország elismerését azért a hatalmas fejlődésért, amelyet Macedónia - az albán-macedón összetűzéseket lezáró - ohridi megállapodás óta a politikai stabilitás megteremtésében és az emberi jogok biztosításában elért.