Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Lehet, hogy Gondgadze holttestét találták meg Szlovákiában

MTI
2006.11.23. 19:54

A szlovák rendőrség szóvivője elképzelhetőnek nevezte, hogy a 2001-ben a szlovákiai Liptószentmiklós (Liptovsky Mikulás) közelében talált holtest a 2000-ben eltűnt ukrán újságíró, Georgij Gongadze teteme lehet. Gongadze az egykori ukrán vezetést és az akkori elnököt, Leonyid Kucsmát élesen bíráló újságíró volt, akivel a feltevések szerint hatalmi körök megrendelése végeztek.

Az ukrán hírügynökségi forrásokra hivatkozó TASR szlovák hírügynökség csütörtökön megkérdezte Martin Korch szlovák rendőrségi szóvivőt, aki szerint a 2001 tavaszán a tátrai erdőségben talált holttest, mint nemrég felmerült, Gongadze holteste is lehet. Ez azonban csak egy feltevés a szóvivő szerint. A szlovák rendőrség ukrán partneréhez fordult, és megkérte a Gongadze azonosításához szükséges adatokat, így fogsorának lenyomatát, vércsoportját, s DNS-adatait.

Kijev a szóvivő közlése szerint még nem válaszolt a pozsonyi megkeresésre. Ukrán ügyészségi forrás szerint a kijevi hatóságok további információkat várnak Pozsonytól. Az ukrán ügyészség viszont továbbra is váltig állítja, hogy Gongadze - fej nélküli - holttestét már hat évvel ezelőtt - két hónappal eltűnése után - megtalálták egy Kijevhez közeli erdőben, s ukrán és amerikai szakértők is megerősítették, hogy ott valóban az újságíró teteme került elő. Ezt egy németországi DNS-vizsgálat eredményei azonban megkérdőjelezték.