Dezső
15 °C
28 °C

Öt év börtön a hongkongi újságírónak

MTI
2006.11.24. 07:21

Öt év börtönbüntetést róttak ki pénteken Kínában jogerősen egy hongkongi újságíróra, aki a vád szerint Tajvan javára kémkedett. A kínai legfelsőbb bíróság a vádlott fellebbezését elutasítva helybenhagyta a Csing Cseongra (Ching Cheong) még augusztusban kiszabott szabadságvesztést. A tárgyalás - mint azt az elítélt fivére elmondta - nem tartott tovább fél óránál.

Az 56 éves újságírót - a legnagyobb példányszámú szingapúri lap, a The Straits Times hongkongi tudósítóját - tavaly áprilisban vették őrizetbe Dél-Kínában, ahová az egykori kínai pártfőtitkárral, Csao Ce-janggal (Zhiao Ziyang) készült titkos interjúk kézirataiért utazott. Cseong felesége szerint férje kálváriája nagyban összefügg a reformpárti pártfőtitkárral készített beszélgetéssel.

A pekingi vezetés élen jár az újságírók bebörtönzésében: Kínában legkevesebb 32 újságíró van vizsgálati fogságban, további ötven internetes újságíró pedig börtönben ül a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet adatai szerint.