Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Dél-Korea bekeményíti védelmét

MTI
2006.11.24. 07:56

Az új dél-koreai védelmi miniszter az ország védelmi erejének erősítését ígérte pénteken beiktatási beszédében az észak-koreai nukleáris fenyegetéssel szemben. Kim Dzsang Szu szerint a dél-koreai hadsereg "nagy mértékben erősíteni fogja megfigyelői és hírszerzési képességét, valamint precíziós támadó erőit, és nukleáris védelmi állapotát." Egyúttal hitet tett az Egyesült Államokkal való szilárd szövetségben alkotott védelmi rendszer mellett.

Kim később magas rangú dél-koreai és amerikai katonai vezetők előtt úgy vélekedett, hogy az észak-koreai rakéta és nukleáris kísérletek elmélyítették a térség bizonytalanságát, de hozzátette, a dél-koreai hadsereg támogatja Szöul erőfeszítéseit a nukleáris vita békés megoldásában.

Észak-Korea a közelmúltban beleegyezett abba, hogy egy évi bojkott után ismét részt vesz a nukleáris programjáról folyó pekingi hatoldalú tárgyalásokon, amelyen a két Korea mellett az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország vesz részt. A tárgyalások a tervek szerint decemberben folytatódnak.