Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Újabb cseh NATO-katonák érkeztek Afganisztánba

MTI
2006.11.25. 18:01
Újabb cseh NATO-katonák érkeztek szombaton Afganisztánba, hogy egységük átvegye négy hónapra a kabuli nemzetközi repülőtér parancsnokságát.

A nemzetközi biztonsági erő (ISAF) a légikikötő irányítását rotációs rendszerben szervezi meg. Petr Sykora, a prágai védelmi miniszter szóvivője elmondta: az Afganisztánban szolgálatot teljesítő cseh alakulat most először lát el parancsnoki feladatokat. A cseh egység december elején kezdődő irányítása alá 20 országból összesen 500 katona fog tartozni.

A most érkezett csoport 47 tagú, főként légiirányítókból, légtérellenőrzőkből és egyéb szakemberekből tevődik össze. Később még 20, főként katonai meteorológus és tűzszerész csatlakozik hozzájuk Kabulban. Feltehetően áprilisban térnek haza.

Cseh katonák az afgán fővároson kívül az északi Faizábád tartományban is állomásoznak. Sykora szerint összesen 150 cseh katona fog a NATO-erők kötelékében részt venni. Korábban egy felderítő elitegység tevékenykedett a közép-ázsiai országban. Ez a csapat hat hónap után, miközben tálib és al-Kaida-fegyveresek után kutatott, a hét elején tért vissza Csehországba.