Dezső
15 °C
28 °C

Szíria még nem tárgyalná a a Haríri-gyilkosságot

MTI
2006.11.25. 20:55
Szíria tagad bármilyen szerepet Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolásában, és kikel az ellen, hogy az ENSZ "sietősen" zöld utat adott egy nemzetközi törvényszék felállításának a gyilkosság tetteseinek elítélésére. A libanoni kormány szombaton áldását adta a tervre.

"Szíria és más államok folyamatosan hangoztatták azt az álláspontjukat, hogy a törvényszék nem hozható létre az ENSZ-vizsgálat befejezése előtt" - olvasható abban a levélben, amelyet Bassár Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet küldött Kofi Annannak, a világszervezet főtitkárának. Ez az első hivatalos szíriai reagálás arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden jóváhagyta a törvényszék létrehozását "a libanoni alkotmánynak megfelelően".

A tervezett törvényszék 2004 októbere és 2005 decembere közötti, vagyis a Marván Hamade volt miniszter elleni merényletkísérlet és a Dzsebran Tueni parlamenti képviselő és neves újságíró meggyilkolása közötti időszak bűncselekményeit vizsgálhatja majd.

"Szíriának joga van együttműködni vagy nem együttműködni a törvényszékkel, ha az utóbbi olyan, hogy sérti (Szíria) szuverenitását - jelentette ki Mohammed Habas szíriai parlamenti képviselő. - Az ENSZ-nek kötelessége segíteni azokat az országokat, amelyek jogi segítséget kérnek. Nincs azonban joga rákényszeríteni egy ország (Libanon) akaratát egy másik országra."

A képviselő azt is méltatlankodva állapította meg, hogy kedden, még aznap, amikor Pierre Dzsemájel (Szíria-ellenes) libanoni minisztert megölték, "a BT összeült, és hozzárakta Dzsemájel dossziéját is a többi vizsgálathoz. Ugyanaznap meghalt 260 iraki is és megsebesült közel ötszáz anélkül, hogy BT összeült volna vagy kiadott volna egy puszta nyilatkozatot, miszerint vizsgálatot kellene indítani e bűntettek ügyében."

A libanoni kormány szombati tanácskozásán jóváhagyta a nemzetközi törvényszék felállítását a Haríri-gyilkosság tetteseinek elítélésére annak ellenére, hogy a Hezbollah sííta szervezet és az ország Szíria-barát államfője ellenzi azt.

"Ez a döntés nem provokáció, ellenkezőleg, arra irányul, hogy megvédjünk mindenkit", segít abban, hogy feltárjuk az igazságot - közölte a testület tanácskozása után Fuád Szinjóra kormányfő

Emil Lahúd államfő viszont "alkotmányellenesnek" nevezte a kormány szombati tanácskozását, mivel a kabinetből korábban kivált hat Hezbollah-párti miniszter nem vett rész az ülésen.