György
14 °C
24 °C

Leváltották Ljubljana rendőrfőnökét

MTI
2006.11.27. 19:18
Leváltották hétfőn Ljubljana rendőrfőnökét, Branko Slakot, a hivatalos indoklás szerint azért, mert "összehangolatlan volt a rendőri fellépés" a múlt hét végén egy tömegtüntetés alkalmával, amelyet egy roma nagycsalád visszatérése ellen rendeztek a főváros közelében fekvő közép-szlovéniai Ambrus falu lakosai.

Mintegy ezer tüntető úttorlaszokat emelt a vasárnapra virradó éjszakán, hogy megakadályozza egy harminc fős roma nagycsalád visszatérését településükre. A rendőrség leszorította az útról a tüntetőket, és felszámolta a torlaszokat. A tömeg kövekkel dobálta meg a rendőröket, a rendőrök gumibotokkal verték a tüntetőket.

Janez Jansa kormányfő és két minisztere a helyszínre sietett, hogy elejét vegye egy súlyos következményekkel járó összecsapásnak. Tárgyaltak a község elöljáróival és Strojanékkal (a roma családdal). A Strojan család egyelőre letett visszatérési szándékáról.

A szóban forgó roma nagycsalád négy héttel ezelőtt volt kénytelen elhagyni Ambrust, azóta egy Postojna melletti elhagyott laktanya területén kialakított menekültotthonban lakik. Azért menekültek el, mert a helybeli lakosok meg akarták torolni a családon, hogy annak több tagja súlyosan összeverte a falu egy nem roma lakóját.