Béla
12 °C
27 °C

Az éhségsztrájkoló Seselj elutasítja az orvosi segítséget

MTI
2006.11.30. 17:28

Elutasítja az orvosi segítséget és a mesterséges táplálást a húsz napja éhségsztrájkoló Vojislav Seselj - vált ismertté a szerb ultra-nacionalista vezető csütörtökön nyilvánosságra hozott közleményéből. Seselj a hágai Nemzetközi Törvényszékhez intézett üzenetében azzt írta: ezt a szándékát abban az esetben is fenntartja, ha elveszti eszméletét. A vádlott nem hajlandó találkozni a törvényszék által kirendelt orvosokkal sem, és megtiltotta az esetleges halála utáni boncolását is.

Refik Hodzic, a Nemzetközi Törvényszék szóvivője elmondta, hogy tartják magukat az Orvosok Világszövetsége által meghatározott elvhez, amely szerint az orvosoknak tilos éhségsztrájkolónak kezelést nyújtani, amennyiben az illető ehhez nem járul hozzá. Seseljt szerdán szállították a scheveningeni börtönkomplexum kórházába, mivel éhségsztrájkja kezdte súlyosan veszélyeztetni egészségét.

A volt Jugoszlávia területén folytatott háború és etnikai tisztogatás során elkövetett bűncselekményekkel vádolt 52 éves Seselj az éhségsztrájkkal a védelmére hivatalból kirendelt ügyvédek ellen tiltakozik.