Mária
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Elhunyt Ismail Cem volt török külügyminiszter

MTI
2007.01.24. 11:08

Elhunyt szerdán egy isztambuli kórházban 67 éves korában Ismail Cem volt török külügyminiszter. Cem, aki az egyik legnépszerűbb török politikus volt, tüdőrákban halt meg, miután több hónapos kezelés után hazatért az Egyesült Államokból - jelentette az Anadolu török hírügynökség.

A kurd származású szociáldemokrata politikus, aki folyékonyan beszélt angolul és franciául, 1997 és 2002 között, három egymást követő kormányban vezette a külügyi tárcát. Kulcsszerepe volt a szomszédos Görögországhoz fűződő kapcsolatok javításában akkori görög kollégájával, személyes jó barátjával, a jelenlegi szocialista ellenzéki vezetővel, Jeórjiosz Papandreuval együtt. Jelentős szerepe volt abban, hogy Törökország 1999-ben elnyerte az Európai Unió tagjelöltjének régóta vágyott státusát.

Röviddel a 2002-es, a balközép kormány vereségét hozó választások előtt Cem Új Törökország Pártja néven Európa-barát pártot alapított, miután kilépett Bülent Ecevit néhai miniszterelnök Demokratikus Baloldal Pártjából, de pártja nem jutott be a parlamentbe. Cem Isztambulban, Lausanne-ban és Londonban végezte tanulmányait, és újságíróként kezdte pályafutását, majd a török állami rádió és televízió igazgatója volt. Több könyvet írt a szociáldemokráciáról, a külpolitikáról és Törökország nemzetközi szerepéről.