Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irak: kijárási tilalom Nedzsefben

MTI
2007.02.02. 07:57

Újabb rendelkezésig érvényes, teljes kijárási tilalmat rendeltek el péntekre virradóra az iraki Nedzsefben és környékén a helyi hatóságok, mert a különböző fegyveres milíciák újabb támadásaitól tartanak a síita szent városban.

Az intézkedést, amely a Nedzseffel szomszédos Kúfa városára is vonatkozik, négy nappal egy síita fegyveres csoportnak az iraki és amerikai haderőkkel való véres összecsapását követően hozták. A hatóságok a hivatalos bejelentés szerint olyan információkat kaptak, melyek szerint a fegyveresek újabb akciókra készülnek. A rendőrség parancsot kapott a város főbb útjainak lezárására, tilos Nedzsefet elhagyni, vagy oda belépni és ez a helyi lakosokra is vonatkozik.

A rendőrség szerint "megelőző biztonsági intézkedésekről" van szó. Mint az iraki kormány csütörtökön közzétett adataiból kiderül, a vasárnapi összecsapásokban több mint 200 síita milicista vesztette életét, és közel 600-at őrizetbe vettek. Az iraki hadseregből legalább hatan meghaltak, míg két amerikai katona az irakiakat támogató egyik helikopterrel zuhant le és szenvedett halálos sérüléseket.