Ágnes
-5 °C
2 °C

Irak: kijárási tilalom Nedzsefben

MTI
2007.02.02. 07:57

Újabb rendelkezésig érvényes, teljes kijárási tilalmat rendeltek el péntekre virradóra az iraki Nedzsefben és környékén a helyi hatóságok, mert a különböző fegyveres milíciák újabb támadásaitól tartanak a síita szent városban.

Az intézkedést, amely a Nedzseffel szomszédos Kúfa városára is vonatkozik, négy nappal egy síita fegyveres csoportnak az iraki és amerikai haderőkkel való véres összecsapását követően hozták. A hatóságok a hivatalos bejelentés szerint olyan információkat kaptak, melyek szerint a fegyveresek újabb akciókra készülnek. A rendőrség parancsot kapott a város főbb útjainak lezárására, tilos Nedzsefet elhagyni, vagy oda belépni és ez a helyi lakosokra is vonatkozik.

A rendőrség szerint "megelőző biztonsági intézkedésekről" van szó. Mint az iraki kormány csütörtökön közzétett adataiból kiderül, a vasárnapi összecsapásokban több mint 200 síita milicista vesztette életét, és közel 600-at őrizetbe vettek. Az iraki hadseregből legalább hatan meghaltak, míg két amerikai katona az irakiakat támogató egyik helikopterrel zuhant le és szenvedett halálos sérüléseket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!