Judit
3 °C
7 °C

Nagykoalíció formálódik Hollandiában

MTI
2007.02.02. 18:59

A szociáldemokrata Munkapártot (PvdA) és az eddig kormányzó Kereszténydemokrata Tömörülést (CDA) magában foglaló koalíció formálódik Hollandiában pénteki sajtóértesülések szerint. Jan Peter Balkenende ügyvezető kormányfő és a Munkapártot elnöklő Wouter Bos várhatóan hétfőn pártjaik parlamenti frakciója elé terjesztik a koalíciós megállapodás tervezetét, amelyet a NOS televízió teletextjének értesülése szerint a hét végén véglegesítenek.

A koalícióban állítólag helyet kap egy kicsiny parlamenti párt, a mérsékelten baloldali Keresztény Unió (CU) is. Utóbbi vezetője, André Rouvoet ugyancsak részt vesz az egyeztetéseken.

Hollandiában november végén tartottak előrehozott választásokat, miután az előző (kereszténydemokrata-liberális) kormány egy kicsiny reformista párt kiválása miatt felbomlott. A választáson azonban bonyolult eredmény született, a nagy pártok egymáshoz közeli eredményt értek el, így látni lehetett, hogy a koalícióalakítás sokáig fog tartani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?