Valér
-1 °C
0 °C

Irán: Együttműködtünk a NAÜ-vel

MTI
2007.02.02. 19:45

Egy iráni illetékes szerint Teherán egyáltalán nem akadályozta a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársait abban, hogy ellenőrző kamerákat helyezzenek el natanzi, föld alatti urándúsító üzemében, így a kamerák felszerelése meg is történt. A névtelenséget kérő magas rangú iráni illetékes Bécsben nyilatkozó diplomaták korábbi közléseit cáfolta. "Együttműködtünk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, és a továbbiakban is együttműködünk az érvényes szerződések keretében" - hangsúlyozta az iráni illetékes.

Egy iráni hírügynökség ugyanakkor azt írta pénteken, hogy a natanzi üzemben végzett munkák bővülése, a kutatásról az ipari méretű urándúsításra való áttérés "bizonyos korlátozott változásokat" hozhat magával a NAÜ-ellenőrök tevékenységének lehetőségeiben, beleértve az esetleges újabb kamerák felszerelését is. Részletekre nem tért ki az ISNA hírügynökség jelentése.

Ugyanaz a magas rangú illetékes, aki a kamerák felszereléséről beszélt, valótlannak nevezte azt az állítást is, hogy Irán megkezdte 3 ezer urándúsító centrifuga telepítését a natanzi üzemben. "Ez a folyamat még nem kezdődött el" - hangsúlyozta nyugati tudósítók előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!