Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Ötszáz Stasi-ügynök volt Lengyelországban

MTI
2007.02.02. 20:01

Több mint ötszáz titkos ügynököt telepített a volt keletnémet állambiztonsági szolgálat, a Stasi Lengyelországba a II. János Pál 1978-as pápává választása utáni időszakban, mondta el a lengyel rádióban a Stasi-archívumok egyik munkatársa. "A Stasi 1978 után kezdett érdeklődni Lengyelország iránt, II. János Pál pápává választását követően, és különösen a Szolidaritás megszületése után" - mondta a Trojka lengyel közszolgálati rádióban Hanna Labrenz-Weiss. "Lengyelország az egyetlen kelet-európai ország, amelyről több tonna iratot őriztek. Ez ijesztő és nehezen elképzelhető" - tette hozzá.

A Szolidaritásba a lengyel állambiztonság szolgálat (SB) tudta nélkül épültek be a keletnémet ügynökök, mert 1980-ban a Stasi műveleti területének minősítette Lengyelországot, úgy, mint egy ellenséges országot. A lengyelországi Stasi-ügynökök neve csak részben ismert, mert a berlini fal leomlása után az akták nagy részét megsemmisítették, mondta el a szakember.

1980-ban Lengyelországban jött létre a keleti tömb első független szakszervezete, a Szolidaritás, ami jelentős nyugtalanságot keltett a vele szomszédos országokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!