Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ötszáz Stasi-ügynök volt Lengyelországban

MTI
2007.02.02. 20:01

Több mint ötszáz titkos ügynököt telepített a volt keletnémet állambiztonsági szolgálat, a Stasi Lengyelországba a II. János Pál 1978-as pápává választása utáni időszakban, mondta el a lengyel rádióban a Stasi-archívumok egyik munkatársa. "A Stasi 1978 után kezdett érdeklődni Lengyelország iránt, II. János Pál pápává választását követően, és különösen a Szolidaritás megszületése után" - mondta a Trojka lengyel közszolgálati rádióban Hanna Labrenz-Weiss. "Lengyelország az egyetlen kelet-európai ország, amelyről több tonna iratot őriztek. Ez ijesztő és nehezen elképzelhető" - tette hozzá.

A Szolidaritásba a lengyel állambiztonság szolgálat (SB) tudta nélkül épültek be a keletnémet ügynökök, mert 1980-ban a Stasi műveleti területének minősítette Lengyelországot, úgy, mint egy ellenséges országot. A lengyelországi Stasi-ügynökök neve csak részben ismert, mert a berlini fal leomlása után az akták nagy részét megsemmisítették, mondta el a szakember.

1980-ban Lengyelországban jött létre a keleti tömb első független szakszervezete, a Szolidaritás, ami jelentős nyugtalanságot keltett a vele szomszédos országokban.