Olivér
4 °C
8 °C

A kvartett aggódik a palesztinokért

MTI
2007.02.02. 20:52

Mély aggodalmának adott hangot pénteken Washingtonban a közel-keleti közvetítő négyes az egymással vetélkedő palesztin csoportok háborúskodása miatt. Az Európai Unió, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország képviselői megerősítették egy évvel ezelőtti állásfoglalásukat, miszerint három feltételtől teszik függővé a palesztinoknak szánt, de az iszlámista Hamász mozgalom tavaly januári kormányra jutásával befagyasztott segélyek folyósítását: a szervezetnek le kell mondania az erőszakról, el kell ismernie Izraelt és tiszteletben kell tartania a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokat.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter ugyanakkor a kétórás találkozó után megjegyezte: a béketárgyalásoknak a palesztin belviszály ellenére is folytatódniuk kell. Rice nem volt különösebben elragadtatva orosz kollégája, Szergej Lavrov felvetésétől, amely szerint a békefolyamat előrevitelében "Szíria építő szerepet játszhat". Az amerikai külügyminiszter csak annyit mondott, reméli, Szíria "ténylegesen megpróbál inkább pozitív, mint negatív szerepet betölteni". Washington ellenzi, hogy Damaszkuszt bevonják bármely diplomáciai erőfeszítésbe, felróva a szíriai vezetésnek, hogy olyan Izrael-ellenes szélsőséges csoportokat támogat, mint a libanoni Hezbollah vagy éppen a Hamász.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?