Ágnes
-5 °C
2 °C

Irán nem jelentős tényező az iraki erőszakhullámban

MTI
2007.02.03. 08:44
Az iraki síiták támogatásával Irán maga is szítja ugyan az arab országban uralkodó feszültséget, ám ez nem teszi "jelentős tényezővé" az iraki erőszakhullámban - állította meg egy amerikai hírszerzési jelentés.

A Washingtonban helyi idő szerint pénteken közzétett dokumentum szerzői úgy fogalmaztak, hogy Irán és Szíria részvétele az iraki eseményekben valószínűleg nem jelentős tényező az erőszakos cselekmények kirobbanásában, az irakiak felekezeti összecsapásainak saját dinamikája miatt.

A radikális iraki síita csoportok meghatározott körének nyújtott iráni támogatás a jelentés szerint azonban egyértelműen élezi az iraki konfliktust. Szíriának azt rótták fel a dokumentum szerzői, hogy menedéket nyújt Szaddám Huszein kivégzett exdiktátor híveinek, s nem tesz kellő lépéseket a külföldi harcosok Irakba való beszivárgásának megakadályozására.

George Bush amerikai elnök az elmúlt hetekben keményebb hangnemet ütött meg Iránnal kapcsolatban, amely a térségbeli államok közül Szíriával együtt feketebárány Washington szemében. Az Egyesült Államok az iraki belügyekbe való beavatkozással vádolja Iránt, Bush elnök pedig az iraki helyzet stabilizálását célzó új tervének január eleji közzététele óta szüntelenül azt hangoztatja, hogy minden szükséges eszközzel megvédi az arab országba vezényelt amerikai katonákat Teherán ottani "üzelmeitől".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!