Valér
-2 °C
0 °C

Cseh civilek tüntetnek az amerikai radarállomás ellen

MTI
2007.02.03. 23:18

Több száz ember tüntetett szombaton délután a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra fekvő Jincében, ahová az Egyesült Államok egy radarállomás építésére kért engedélyt Csehországtól.

Az akciót, amely néhány napon belül már a második tiltakozó megmozdulás, az amerikai támaszpontot és a radarállomást ellenző civil mozgalmak szervezték. Prágában egy hete mintegy három-négy ezer ember vett részt a tüntetésen. A radarállomás elleni petíciót eddig már több mint tízezer személy írta alá.

Az Egyesült Államok a múlt héten hivatalos diplomáciai jegyzékben kérte fel a cseh kormányt, hogy engedélyezze egy, az amerikai rakétavédelmi rendszerbe illeszkedő radarállomás építését a Prágától 60 kilométerre délnyugatra fekvő Jince község mellett.

A cseh nemzetbiztonsági tanács beleegyezett a tárgyalások megkezdésébe, amelyek várhatóan néhány hónapig, de akár egy évig is elhúzódhatnak. Az amerikai rakétavédelmi pajzs másik részét, a rakétaindító támaszpontot Washington Lengyelországban tervezi felépíteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!