Ödön
1 °C
11 °C

19 halott a dél-nepáli síkságlakók autonómiaharcában

MTI
2007.02.04. 17:47

Legalább három tüntető életét vesztette vasárnap dél-nepáli városokban a karhatalom és a nagyobb autonómiát követelő helyi lakosság összecsapásaiban, s ezzel 19-re emelkedett a dél-nepáli síkságlakók január 19. óta tartó, gyakran erőszakcselekményekbe torkolló autonómiamozgalma halálos áldozatainak száma.

Katmandutól 160 kilométerre délre fekvő Malangava városban két, az ettől nyugatra fekvő Birgandzs városban pedig egy tüntető vesztette életét, amikor a rendőrség belelőtt a kormányzati épületeket rongáló tömegbe. Malangavában mintegy húszan megsebesültek, köztük rendőrök. Az üzleti központnak számító Birgandzsban tízezrek ostromolták meg a legfontosabb kormányzati épületet, s a hatóságok szerint a rendőrök önvédelemből kényszerültek tüzet nyitni a bambuszrudakkal és dárdákkal hadonászó tüntetőkre, miután a tömegből rájuk lőttek. Nepáli tévécsatornák szerint a tüntetők újságírókat vertek össze Biratnagarban, Giridzsa Praszad Koirala miniszterelnök szülővárosában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?