Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak a szerb parlament dönthet az Ahtisaari-javaslatról

MTI
2007.02.05. 19:27

Mielőbb meg kell alakulnia az új szerb parlamentnek, mivel csak az dönthet Koszovó kérdéséről - állapította meg hétfőn a szerb parlamenti pártok többsége.

Boris Tadic államelnök azért hívta konzultációra a pártok képviselőit, és ismertette meg őket Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott Koszovó státusára vonatkozó javaslattervezetével, mert az országnak - a január 21-i választások után - egyelőre nincs parlamentje, és kormánya is csak ügyvezető jelleggel működik.

A találkozón a parlamenti erők közül egyedül a dél-szerbiai albánokat képviselő koalíció nem vett részt, de képviselője támogatásáról biztosította az Ahtisaari-féle dokumentumot, mondván, hogy az az eddiginél sokkal nagyobb jogokat biztosít a koszovói nemzeti kisebbségeknek.

A konzultáción jelen lévők többsége egyetértett azzal, hogy tárgyalni kell az Ahtisaari-tervezetről, ugyanakkor az volt a véleményük, hogy rendkívüli súlya miatt csak a parlament jogosult dönteni róla. Annak kell kialakítania a hivatalos szerb álláspontot, s kijelölni a Szerbiát képviselő új tárgyalócsoportot, miután az eddiginek a mandátuma lejárt.