Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Csak a szerb parlament dönthet az Ahtisaari-javaslatról

MTI
2007.02.05. 19:27

Mielőbb meg kell alakulnia az új szerb parlamentnek, mivel csak az dönthet Koszovó kérdéséről - állapította meg hétfőn a szerb parlamenti pártok többsége.

Boris Tadic államelnök azért hívta konzultációra a pártok képviselőit, és ismertette meg őket Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott Koszovó státusára vonatkozó javaslattervezetével, mert az országnak - a január 21-i választások után - egyelőre nincs parlamentje, és kormánya is csak ügyvezető jelleggel működik.

A találkozón a parlamenti erők közül egyedül a dél-szerbiai albánokat képviselő koalíció nem vett részt, de képviselője támogatásáról biztosította az Ahtisaari-féle dokumentumot, mondván, hogy az az eddiginél sokkal nagyobb jogokat biztosít a koszovói nemzeti kisebbségeknek.

A konzultáción jelen lévők többsége egyetértett azzal, hogy tárgyalni kell az Ahtisaari-tervezetről, ugyanakkor az volt a véleményük, hogy rendkívüli súlya miatt csak a parlament jogosult dönteni róla. Annak kell kialakítania a hivatalos szerb álláspontot, s kijelölni a Szerbiát képviselő új tárgyalócsoportot, miután az eddiginek a mandátuma lejárt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!