Vilhelmina
11 °C
28 °C

42 jemeni katona esett el síitákkal vívott harcokban

MTI
2007.02.05. 20:29
Egy hét alatt legkevesebb 42 jemeni kormánykatona esett el és 81 sebesült meg síita szélsőségesekkel az ország észak részén lezajlott szórványos összecsapásokban - közölte Ali al-Aniszi, a szunnita többségű arab ország nemzetbiztonsági főnöke hétfőn egy hivatalos jelentésben.

A síita felkelők vallási alapokon nyugvó uralmat akarnak létrehozni Jemenben és amerikai célpontok elleni erőszakra buzdítanak. A január végén kezdődött újabb erőszakhullám nyomán Ali Abdullah Szaleh ezredes, köztársasági elnök figyelmeztette a felkelőket, hogy vagy megadják magukat, vagy szembe kell nézniük az államhatalom teljes erejével.

A nemzetbiztonsági főnök szerint továbbra is nagy a feszültség az északi Szaada tartományban - ahol többségben vannak a síiták -, a felkelők elutasítják a kapitulációt, nagy mennyiségű fegyvert szereztek be és erődítményeket emeltek.

A kormányt a korrupcióellenes harc ürügyén támadó Amerika-ellenes iszlámistákat Abdulmalik el-Húszi, a 2004 szeptemberében a kormányerőkkel vívott csatában elesett Huszein el-Húszi radikális síita hitszónok rokona irányítja. 2004 óta a kormányerők 727 tagja vesztette életét, s ötezren sebesültek meg a harcokban. A friss jelentésben a szabotőrök helyett már terroristáknak nevezett felkelők veszteségeiről nincs megbízható adat.