Árpád
-2 °C
4 °C

42 jemeni katona esett el síitákkal vívott harcokban

MTI
2007.02.05. 20:29
Egy hét alatt legkevesebb 42 jemeni kormánykatona esett el és 81 sebesült meg síita szélsőségesekkel az ország észak részén lezajlott szórványos összecsapásokban - közölte Ali al-Aniszi, a szunnita többségű arab ország nemzetbiztonsági főnöke hétfőn egy hivatalos jelentésben.

A síita felkelők vallási alapokon nyugvó uralmat akarnak létrehozni Jemenben és amerikai célpontok elleni erőszakra buzdítanak. A január végén kezdődött újabb erőszakhullám nyomán Ali Abdullah Szaleh ezredes, köztársasági elnök figyelmeztette a felkelőket, hogy vagy megadják magukat, vagy szembe kell nézniük az államhatalom teljes erejével.

A nemzetbiztonsági főnök szerint továbbra is nagy a feszültség az északi Szaada tartományban - ahol többségben vannak a síiták -, a felkelők elutasítják a kapitulációt, nagy mennyiségű fegyvert szereztek be és erődítményeket emeltek.

A kormányt a korrupcióellenes harc ürügyén támadó Amerika-ellenes iszlámistákat Abdulmalik el-Húszi, a 2004 szeptemberében a kormányerőkkel vívott csatában elesett Huszein el-Húszi radikális síita hitszónok rokona irányítja. 2004 óta a kormányerők 727 tagja vesztette életét, s ötezren sebesültek meg a harcokban. A friss jelentésben a szabotőrök helyett már terroristáknak nevezett felkelők veszteségeiről nincs megbízható adat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?