István, Vajk
17 °C
34 °C

Új orosz törvény szigorít a külföldiek bejelentésén

MTI
2007.02.05. 21:49
Szaporítja a külföldiek orosz meghívóinak bejelentési kötelezettségeit egy új törvény, amelyre máris panaszkodnak moszkvai és szentpétervári szállodák adminisztrátorai.

A múlt hónap közepén hatályba lépett szabályozás nemcsak arra kötelezi az orosz "meghívó felet", jelesül a munkaadókat, háztulajdonosokat, szállodákat vagy más vendéglátókat, hogy nyilvántartásba vétel céljából, érkezésétől számítva három munkanapon belül bejelentsenek minden külföldit a bevándorlási felügyelet helyi irodájánál, hanem arra is, hogy távozása után két napon belül kijelentsék őt törlés végett.

Ezt a ki-bejelentést akkor is meg kell tennie az orosz vendéglátónak, ha a külföldi pusztán egy másik oroszországi városba utazik, és némi könnyebbséget az jelenthet csupán számára, hogy előbb-utóbb talán postán is intézheti majd.

A két szelvényre osztott bejelentőlapot a vendéglátó duplán köteles kitölteni, majd az alsó részét letépni és lepecsételtetni a bevándorlási vagy postafiókkal. A külföldi a letépett szelvénnyel igazolhatja magát, de mielőtt elhagyja a fogadó városát, vissza kell adnia azt vendéglátójának.