Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Havel nem tartana népszavazást radar-ügyben

MTI
2007.02.06. 10:34

Csehországnak népszavazás kiírása nélkül kellene befogadnia az amerikai radarállomást saját területére, hangsúlyozza Václav Havel volt cseh államfő abban az írásában, amelyet a Právo című baloldali lap közöl keddi kiadásában. A 70 éves exállamfő, aki jelenleg amerikai egyetemi ösztöndíjjal New Yorkban tartózkodik, alapvetően azzal érvel, hogy a radarállomás nemcsak az Egyesült Államokat, hanem a nyugat- és közép-európai országokat is védeni fogja.

Havel szerint Oroszország a NATO-val fenntartott kapcsolatai keretében már jó előre és részletesen tájékoztatva volt az amerikai rakétaelhárító-radar tervezett közép-európai telepítéséről, ezért Vlagyimir Putyin elnök éles bírálata az amerikai elképzelések címére nem helytálló.

A radarállomással kapcsolatos népszavazási követelésekről Havel megjegyezte: "Eléggé fura elképzelésnek tartom, hogy népszavazás legyen egyetlen egy radar elhelyezéséről. Én a népszavazás híve vagyok, de egészen más ügyekben" - szögezte le az egykori cseh köztársasági elnök.