Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Havel nem tartana népszavazást radar-ügyben

MTI
2007.02.06. 10:34

Csehországnak népszavazás kiírása nélkül kellene befogadnia az amerikai radarállomást saját területére, hangsúlyozza Václav Havel volt cseh államfő abban az írásában, amelyet a Právo című baloldali lap közöl keddi kiadásában. A 70 éves exállamfő, aki jelenleg amerikai egyetemi ösztöndíjjal New Yorkban tartózkodik, alapvetően azzal érvel, hogy a radarállomás nemcsak az Egyesült Államokat, hanem a nyugat- és közép-európai országokat is védeni fogja.

Havel szerint Oroszország a NATO-val fenntartott kapcsolatai keretében már jó előre és részletesen tájékoztatva volt az amerikai rakétaelhárító-radar tervezett közép-európai telepítéséről, ezért Vlagyimir Putyin elnök éles bírálata az amerikai elképzelések címére nem helytálló.

A radarállomással kapcsolatos népszavazási követelésekről Havel megjegyezte: "Eléggé fura elképzelésnek tartom, hogy népszavazás legyen egyetlen egy radar elhelyezéséről. Én a népszavazás híve vagyok, de egészen más ügyekben" - szögezte le az egykori cseh köztársasági elnök.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!