Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 358,21 Ft
14 °C
24 °C

Mégsincs közkegyelem az afgán háborús bűnösöknek

MTI
2007.02.06. 15:51

Az afgán elnöki hivatal kedden elutasította azt a néhány napja hozott parlamenti határozatot, amelynek értelmében közkegyelemben részesülnek mindazok, akik az elmúlt 25 évben háborús cselekményekbe keveredtek. Karid Rahimi, Hamid Karzai államfő szóvivője kifejtette, hogy a törvény ellenkezik az ázsiai ország alkotmányával, mert az alaptörvény értelmében senki, még az elnök sem bocsáthat meg az elkövetett bűnökért és gyilkosságokért. "Az iszlám törvénykezés (saría), amelyen az alkotmány alapul, úgy tartja, hogy ez a jog csak az áldozatot illetheti meg, és az elnök az alkotmány fényében fog reagálni erre a szövegre" - fogalmazott a szóvivő.

A törvényhozás szóvivője csütörtökön azzal indokolta az előző nap jóváhagyott új törvényt, hogy ezzel a megbékélés ügyét igyekeznek majd elősegíteni az ázsiai országban. A törvény szövege értelmében a szovjet megszállás (1979-1989) elleni szent háború honvédőit becsülni kell, és meg kell őket óvni mindenféle sérelemtől. "Annak érdekében, hogy a különböző közösségek megbéküljenek egymással, a törvénytervezet előírja, hogy az elmúlt két és fél évtized háborúiba keveredett politikai pártok vagy csoportok közül egyik ellen sem indíthatnak jogi eljárást" - mutatott rá a parlamenti szóvivő.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás