Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Klaus részletes megállapodást akar radar-ügyben

MTI
2007.02.09. 09:48

Václav Klaus cseh államfő támogatja az amerikai radarállomás csehországi létrehozását, de szükségesnek tartja, hogy erről nagyon részletes cseh-amerikai megállapodás szülessen. "Igen, de a több ezer részlet pontosításával" - válaszolta Klaus a radarállomás tervével kapcsolatos kérdésre abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap közölt pénteken.

Václav Klaus egyetért azzal, hogy a nemzetbiztonsági tanács zöld utat adott a tárgyalásoknak és üdvözli, hogy komoly társadalmi vita bontakozott ki a tervezett amerikai radarállomásról. "Ez egy politikai vita, amelynek polgári alapja is van. Vitatkozzunk a katonai, jogi és nemzetközi vonatkozásokról, s ezeket kölcsönösen tisztázzuk. Csak aztán lehet majd mondani, hogy igen, vagy nem" - szögezte le az államfő.

Az Egyesült Államok januárban kérte fel hivatalosan Prágát, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy amerikai radarállomás csehországi telepítéséről. A cseh kormány néhány héten belül válaszol az amerikai kérésre. A cseh politikai elit és a közvélemény is nagyon megosztott az ügyben.