Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Klaus részletes megállapodást akar radar-ügyben

MTI
2007.02.09. 09:48

Václav Klaus cseh államfő támogatja az amerikai radarállomás csehországi létrehozását, de szükségesnek tartja, hogy erről nagyon részletes cseh-amerikai megállapodás szülessen. "Igen, de a több ezer részlet pontosításával" - válaszolta Klaus a radarállomás tervével kapcsolatos kérdésre abban az interjúban, amelyet a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap közölt pénteken.

Václav Klaus egyetért azzal, hogy a nemzetbiztonsági tanács zöld utat adott a tárgyalásoknak és üdvözli, hogy komoly társadalmi vita bontakozott ki a tervezett amerikai radarállomásról. "Ez egy politikai vita, amelynek polgári alapja is van. Vitatkozzunk a katonai, jogi és nemzetközi vonatkozásokról, s ezeket kölcsönösen tisztázzuk. Csak aztán lehet majd mondani, hogy igen, vagy nem" - szögezte le az államfő.

Az Egyesült Államok januárban kérte fel hivatalosan Prágát, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy amerikai radarállomás csehországi telepítéséről. A cseh kormány néhány héten belül válaszol az amerikai kérésre. A cseh politikai elit és a közvélemény is nagyon megosztott az ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!