Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A Vatikán tiltakozik egy olasz törvénytervezet ellen

MTI
2007.02.09. 21:06
A Vatikán erélyesen tiltakozott pénteken a házasságon kívüli életközösségek - köztük a homoszexuális életközösségek - törvényi elismerését célzó olasz törvényjavaslat ellen, amelyet heves belső viták után csütörtökön hagyott jóvá Romano Prodi balközép kormánya.

XVI. Benedek pápa felszólította a kormányokat, hogy ellenezzenek minden olyan törvényt, amely gyengíti a házasság intézményét. "Kérnünk kell a törvényhozások, a kormányok és az igazságszolgáltatási intézmények tagjait: biztosítsák, hogy a törvények mindig kifejezzék azokat az elveket és értékeket, amelyek összhangban vannak a természet törvényeivel, és a valódi közjót szolgálják" - mondta a katolikus egyházfő pénteken, amikor Kolumbia új vatikáni nagykövetét fogadta.

Az életközösségek elismerése azt jelentené, hogy az ilyen kapcsolatban élő párok bizonyos területeken hasonló jogokat élveznének, mint a házasfelek, például örökölhetnének egymástól, ha hivatalosan bejegyeztetik kapcsolatukat. Az olasz törvényjavaslat azonban nem megy el a homoszexuális házasságok elismeréséig, mint a hasonló spanyol törvény. A melegek jogaiért küzdő szervezetek szerint az olasz törvényt a Vatikán nyomására már így is módosították.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!