Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A NAÜ kamerákat helyezett el egy iráni urándúsítóban

MTI
2007.02.10. 16:11
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakemberei figyelőkamerákat helyeztek el egy olyan iráni föld alatti létesítményben, ahol a tervek szerint ipari méretekben fognak uránt dúsítani - közölte egy teheráni illetékes szombaton.

A NAÜ bécsi székhelyén egy diplomata elmondta, hogy a kamerákat Natanzban egy bunkerszerű létesítményben szerelték fel. A magát megnevezni nem kívánó iráni illetékes a maga részéről azt közölte: a NAÜ teljes mértékben ellenőrzi a natanzi dúsítót. A kamerák telepítését a múlt héten kezdték el, és az elmúlt két napban fejezték be - fűzte hozzá.

A nyugati hatalmak amiatt aggódnak, hogy Irán titokban atomtöltet előállítására készül, amit Teherán cáfol, és február 2-án az iráni hatóságok még elutasították, hogy a NAÜ ellenőrei felszereljék a kamerákat, de később végül megoldották a nézeteltéréseket - közölték Bécsben dolgozó diplomaták.

Teherán azt is cáfolja, hogy ellenezte volna a kamerák elhelyezését. Egy másik iráni tisztviselő ezzel kapcsolatban kifejtette: Irán maga akarja, hogy átlátható legyen tevékenysége, és ezért engedélyezte a kamerák elhelyezését. "Nincs mit rejtegetnünk. A nyugat bizalomépítő lépéseket óhajt, hát tessék" - fogalmazott az illetékes.

Teherán váltig állítja, hogy az urándúsítást elektromos energia termelésére szánja. A NAÜ azonban három évi vizsgálódást követően sem tudta megállapítani, hogy az iráni atomprogram valóban teljes mértékben békés célokat szolgál-e. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa december 23-án egyhangúlag szankciókat szavazott meg az iszlám köztársaság ellen, amiért nem volt lemondani urándúsítási tevékenységéről. A határozat megtiltja az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan sugárzó anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek elősegíthetik az iráni atom- és rakétaprogram fejlesztését, felhasználhatók urán dúsítására és feldolgozására, illetve nehézvíz és atomfegyverek célba juttatására alkalmas rendszerek előállítására. A BT február 21-ig újabb határidőt Iránnak arra, hogy felhagyjon az urándúsítással, különben még szigorúbb büntetőintézkedésekkel kell számolni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!