Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Raul Wallenbergre emlékeztek Pozsonyban

2007.02.10. 20:03

A Szlovákiai Keresztények és Zsidók Társaságának tagjai előtt elhangzott emlékbeszédekben felidézték a Szlovákiában kevésbé ismert Raul Wallenberg hősies budapesti tevékenységét, amikor életmentő útleveleivel sok ezer ember elhurcolását akadályozta meg, Budapest ostroma alatt pedig nyoma veszett, és vélhetően a szovjet haláltáborok valamelyikében halt meg.

Pavol Mestan, a pozsonyi Zsidó Múzeum igazgatója az ünnepségen Wallenberget a jóság nagykövetének nevezte. Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes szerint emlékezni kell azokra, akik "nem az Ószövetség fogat fogért, szemet szemért" törvénye szerint cselekedtek. Mikael Westerlind, Svédország pozsonyi nagykövete az emlékünnepségen annak a honfitársának emlékét idézte fel, aki a történelem kegyetlen időszakában embertársai érdekében kész volt szembenézni a biztos halállal - számolt be az eseményről a szlovák SITA hírügynökség.