Árpád
-2 °C
3 °C

Az orosz védelmi miniszter terrorhullámra figyelmeztet

MTI
2007.02.11. 15:43

Terrorcselekmények növekvő hullámának veszélyére figyelmeztetett vasárnap az orosz védelmi miniszter. Szergej Ivanov a müncheni biztonságpolitikai fórum zárónapján, vasárnap kijelentette: okkal feltételezhető, hogy a világban terrorcselekmények növekvő hulláma várható. A politikus úgy vélekedett, hogy az "ellenség" jelenleg erőt gyűjt, megpróbálja a maga javára fordítani a világ különböző térségeiben az elmúlt években felgyülemlett, konfliktusok kirobbantására alkalmas minden lehetőséget.

Ivanov egyúttal szót emelt az ellen, hogy a terrorizmus elleni harc során kettős mércét alkalmazzanak; szerinte azt a közös alapelvet kell követni, hogy az egyes államok vagy kiadják a "bűnözőket", vagy elítélik őket. Szergej Ivanov megfigyelők szerint jóval mérsékeltebb hangot ütött meg, mint előző nap Vlagyimir Putyin elnök. Az orosz államfő beszédét érintő egyik kérdésre válaszolva ugyanakkor azt hangoztatta: nézete szerint Oroszország és az Egyesült Államok, továbbá Oroszország és az Európai Unió - beleértve Németországot is - kapcsolatai érettek annyira, hogy - mint fogalmazott - "szabadon elmondhatjuk, amit gondolunk, s jelzéseket adhatunk arra vonatkozóan, hogy mire is törekszünk, anélkül, hogy azt hidegháborús filozófiaként értelmeznék." Nyomatékosan leszögezte: "Nem gondolom azt, hogy Vlagyimir Putyin beszéde agresszív és konfrontatív volt."

Beszédében a miniszter Oroszország és a NATO együttműködését szorgalmazta. Úgy értékelte ugyanakkor, hogy a tízéves múltra visszatekintő kapcsolatokban véget ért az eufória időszaka, s a kijózanodás korszaka köszöntött be. Mindez szavai szerint azt jelenti, hogy a felek - mint fogalmazott - nem látják a hosszú távú együttműködés perspektíváját. Ivanov annak a nézetének adott hangot, hogy közös erőfeszítéseket kell tenni a jövőbeni együttműködés megalapozására. Úgy vélekedett, hogy az elkövetkező öt-tíz év együttműködésének meghatározásához közös koncepcióra van szükség.

Az orosz védelmi miniszter tartózkodott a NATO bírálatától, nem úgy, mint előző nap Putyin elnök, aki, mindenekelőtt a szövetség keleti irányú terjeszkedését kifogásolta. Ezzel szemben Szergej Ivanov vasárnapi beszédében azt hangoztatta, hogy hazája nem érdekelt a NATO egységének megsértésben. Ugyanakkor hozzáfűzte: Moszkva nem kívánja ráerőszakolni nemzetközi kérdésekben alkotott saját véleményét más országokra, ugyanakkor nem kíván közreműködni olyan döntésekben, amelyeket megkérdezése nélkül hoznak. Megfigyelők szerint ez utóbbi kijelentésével mindenekelőtt Koszovóra utalt, amellyel kapcsolatban már korábban leszögezte: ellenzi a Szerbiához tartozó tartomány függetlenségét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?