Móric
14 °C
17 °C

Egyiptomban szabadon engedték az elrabolt imámot

MTI
2007.02.12. 07:14

Elrendelte az egyiptomi kormány vasárnap egy, az észak-afrikai országban bebörtönzött volt imám szabadon bocsátását. A vallási vezetőt 2003 februárjában rabolta el az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Milánóból, ügyében a milánói ügyészség összesen 34 amerikai és olasz titkosszolgálati tiszt ellen indított eljárást. A terrorizmussal gyanúsított, egyiptomi állampolgárságú Oszama Musztafa Haszan Naszr, más néven Abu Omar imám, visszanyerte szabadságát.

Abu Omart 2003 februárjában egy milánói utcáról hurcolták el. Az olasz ügyészek szerint az akciót a CIA ügynökei hajtották végre kompromittálva az olasz terrorellenes erőfeszítéseket. Állításuk szerint Omart az amerikai-olasz avianói légi támaszponton és Németországon keresztül Egyiptomba vitték, ahol megkínozták. A meghurcolt imám megpróbált öngyilkosságot elkövetni.

Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök következetesen azt állította, hogy kormányát és az olasz titkosszolgálatot nem tájékoztatták a műveletről, és abban nem is vettek részt. Omar ügyvédje, Muntasszer el-Zajat arról tájékoztatott, hogy védence feljelentést tesz Berlusconi ellen, és 10 millió euró kártérítést követel a volt olasz kormányfőtől "amiért köze volt elrablásához, és lehetővé tette a CIA számára elhurcolását".