Árpád
-2 °C
4 °C

Egyiptomban szabadon engedték az elrabolt imámot

MTI
2007.02.12. 07:14

Elrendelte az egyiptomi kormány vasárnap egy, az észak-afrikai országban bebörtönzött volt imám szabadon bocsátását. A vallási vezetőt 2003 februárjában rabolta el az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) Milánóból, ügyében a milánói ügyészség összesen 34 amerikai és olasz titkosszolgálati tiszt ellen indított eljárást. A terrorizmussal gyanúsított, egyiptomi állampolgárságú Oszama Musztafa Haszan Naszr, más néven Abu Omar imám, visszanyerte szabadságát.

Abu Omart 2003 februárjában egy milánói utcáról hurcolták el. Az olasz ügyészek szerint az akciót a CIA ügynökei hajtották végre kompromittálva az olasz terrorellenes erőfeszítéseket. Állításuk szerint Omart az amerikai-olasz avianói légi támaszponton és Németországon keresztül Egyiptomba vitték, ahol megkínozták. A meghurcolt imám megpróbált öngyilkosságot elkövetni.

Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök következetesen azt állította, hogy kormányát és az olasz titkosszolgálatot nem tájékoztatták a műveletről, és abban nem is vettek részt. Omar ügyvédje, Muntasszer el-Zajat arról tájékoztatott, hogy védence feljelentést tesz Berlusconi ellen, és 10 millió euró kártérítést követel a volt olasz kormányfőtől "amiért köze volt elrablásához, és lehetővé tette a CIA számára elhurcolását".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?