Szilárda
-4 °C
3 °C

Basescu-Sólyom csúcstalálkozó Bukarestben

MTI
2007.02.12. 09:30

A román-magyar kétoldalú kapcsolatokról, a Nyugat-Balkán és a Fekete-tenger térségének helyzetéről, a kisebbségi kérdésről, a környezetvédelem problémáiról, valamint a romániai ötvenhatosok rehabilitációjának ügyéről tárgyal hétfőn Bukarestben Sólyom László köztársasági elnök Traian Basescu román államfővel. A magyar államfő hétfőn megkezdte állami látogatását a román fővárosban, programja első mozzanataként az ismeretlen katona emlékművénél helyez el koszorút, mielőtt megkezdi tárgyalásait Traian Basescu elnökkel.

Katonai tiszteletadással járó hivatalos állami fogadtatás várja a legmagasabb rangú magyar vendéget a Cotroceni-palota Ceremónia terén. Az államfők megbeszélését követően Sólyom László a román parlament szenátusának, illetve képviselőházának elnökével, azaz Nicolae Vacaroiuval és Bogdan Olteanuval tanácskozik. Ezután ül közös asztalhoz a Victoria-palotában Calin Popescu Tariceanu miniszterelnökkel.

A délutáni program keretében Sólyom László megkoszorúzza Nagy Imre emléktábláját a Bukarest melletti Snagovban, onnan pedig a Bukaresti Egyetemhez vezet az útja. Este a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházában találkozik Markó Bélával, a szövetség elnökével. A találkozók sorába illeszkedik egy megbeszélés Mircea Geoanával, az ellenzéki szociáldemokrata párt elnökével. A sűrű találkozók napját díszvacsora zárja, amelyet Basescu és felesége ad Sólyom László és felesége tiszteletére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!