Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Az amerikai külügy az atomprogramról: Minden Észak-Koreán múlik

MTI
2007.02.12. 09:30

Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerint kizárólag Phenjan küldöttein múlik, hogy lesz-e áttörés hétfőn, az észak-koreai atomprogram felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalások jelenlegi fordulójának utolsó napján. "Most már minden Észak-Koreán múlik. Mi letettük az asztalra javaslatainkat. Számos kérdésben utat kínáltunk az előrelépéshez. Nincs már értelme a további alkudozásnak, nekik kell most dönteniük" - mondta Hill, az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője a forduló utolsó napi tárgyalásai előtt.

Hasonlóan értékelte a helyzetet a japán küldöttségvezető. Szaszae Kenicsiro szerint is nagyrészt az észak-koreaiak válaszán múlik a megállapodás. A tárgyalásokat szervező és azoknak otthont adó Kína küldöttsége külön-külön találkozott hétfőn reggel az amerikai és az észak-koreai delegációval, hátha sikerül az utolsó pillanatban tető alá hoznia egy kompromisszumos megoldást. Névtelenül nyilatkozó dél-koreai diplomaták szerint azonban Phenjan nem mutat komoly hajlandóságot a kompromisszumra. "Az észak-koreai álláspont még kívül esik a számunkra elfogadható tartományon" - mondta az egyik dél-koreai illetékes.

Egy névtelenül nyilatkozó diplomata elárulta, hogy óriási szakadék tátong a segélyekre vonatkozó "számok és mennyiségek" tekintetében. A Kyodo japán hírügynökség tudni véli, hogy Észak-Korea évente több mint kétmillió tonna fűtőolajjal egyenértékű energiasegélyre tart igényt annak fejében, ha megteszi a kezdő lépéseket atomprogramja felszámolásában.