Judit
3 °C
7 °C

Az amerikai külügy az atomprogramról: Minden Észak-Koreán múlik

MTI
2007.02.12. 09:30

Christopher Hill amerikai külügyi államtitkár-helyettes szerint kizárólag Phenjan küldöttein múlik, hogy lesz-e áttörés hétfőn, az észak-koreai atomprogram felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalások jelenlegi fordulójának utolsó napján. "Most már minden Észak-Koreán múlik. Mi letettük az asztalra javaslatainkat. Számos kérdésben utat kínáltunk az előrelépéshez. Nincs már értelme a további alkudozásnak, nekik kell most dönteniük" - mondta Hill, az amerikai tárgyalóküldöttség vezetője a forduló utolsó napi tárgyalásai előtt.

Hasonlóan értékelte a helyzetet a japán küldöttségvezető. Szaszae Kenicsiro szerint is nagyrészt az észak-koreaiak válaszán múlik a megállapodás. A tárgyalásokat szervező és azoknak otthont adó Kína küldöttsége külön-külön találkozott hétfőn reggel az amerikai és az észak-koreai delegációval, hátha sikerül az utolsó pillanatban tető alá hoznia egy kompromisszumos megoldást. Névtelenül nyilatkozó dél-koreai diplomaták szerint azonban Phenjan nem mutat komoly hajlandóságot a kompromisszumra. "Az észak-koreai álláspont még kívül esik a számunkra elfogadható tartományon" - mondta az egyik dél-koreai illetékes.

Egy névtelenül nyilatkozó diplomata elárulta, hogy óriási szakadék tátong a segélyekre vonatkozó "számok és mennyiségek" tekintetében. A Kyodo japán hírügynökség tudni véli, hogy Észak-Korea évente több mint kétmillió tonna fűtőolajjal egyenértékű energiasegélyre tart igényt annak fejében, ha megteszi a kezdő lépéseket atomprogramja felszámolásában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?